Meer dan 50 laptops uitgeleend

Documenten opstellen, informatie opzoeken, afspraken inplannen of in contact blijven met anderen: een laptop is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. DigiMee stelt laptops ter beschikking voor inwoners met beperkte financiële middelen. Voor meer dan 50 inwoners maakt zo’n tweedehands toestel het verschil op het gebied van werk, studies, sociale contacten of vrije tijd.  

De Oekraïnse Irena woont met haar gezin in Peer. Via DigiMee heeft ze een laptop in bruikleen, die komt erg goed van pas bij de Nederlandse taallessen. Irena vertelt: “Ik maak bijvoorbeeld al mijn taken op de computer en bovendien zoek ik veel extra informatie op over wat we leren! Het helpt echt en je hoeft je mobiele telefoon niet te gebruiken.” De laptop helpt ook om het schoolwerk van haar dochter op te volgen en digitale vaardigheden te ontwikkelen: “Mijn dochter en ik werken veel met de laptop. Bovendien schreef ik haar in voor een extra les na school. Daar kunnen ze hun huiswerk maken. De leerkrachten zijn erg tevreden over mijn dochter: ze doet veel en is erg goed met de computer.”

 

Irena is één van de 50 Noord-Limburgers die gebruik maakt van de refurbished laptop. DigiMee werkt hiervoor nauw samen met de maatschappelijk werkers van de OCMW’s en Blenders (Digidak).

 

“Blij om te lezen dat de laptop voor Irena zo’n groot verschil maakt ”, vertelt Gertjan Vanwing van Digidak. Zodra het OCMW bepaalt dat er recht is op een laptop voor een volwassen inwoner met financiële kwetsbaarheid, komt Gertjan in actie. Met een ‘refurbished’ laptop onder de arm stapt hij het OCMW binnen voor een opstartsessie met de cliënt. “Tijdens zo’n opstartsessie maken we samen de laptop gebruiksklaar: het instellen van een wachtwoord, het verkennen van de programma’s en het instellen van de internetverbinding. Het valt me op dat de laptops heel breed gebruikt worden door de mensen. Een deel gebruikt de laptop om opleidingen te volgen en schoolwerk te maken, zoals Irena. Bij anderen dient het vooral om de zoektocht naar werk te vergemakkelijken of om een defecte laptop te vervangen door een nieuwer model.” Zonder een werkend toestel kan je vandaag de dag niet meer mee in de digitale wereld.

 

Volgens Gertjan maakt een brede doelgroep gebruik van de laptop: “De jongste bruiklener was 18 jaar en de oudste bruiklener 79 jaar: op digitalisering staat dus geen leeftijd! Het is knap dat er laptops binnen Noord-Limburg beschikbaar worden gesteld voor inwoners die beperkte financiële middelen hebben om er zelf eentje aan te kopen. Dat draagt bij tot een verbeterde toegang tot de digitale wereld.”

Foto’s: (C) VVSG en Blenders (Digidak)